Bluä

Jag vill inte bli förkyld!!!

Stall, jobb, föräldramöte  sedan är det kväll. Vilken dag;)

Sol=)

Lite vår i luften! iihaa gutt. Var ju verkligen inte sugen på att jäkta runt i stallet för en hälsoföreläsning! Ja jo jag vet jag är nog i behov av det till viss del. Men inte idag när jag var ledig efter jobbhelg och när SOLEN sken...

Ricky fick jobba på idag också och det vete katten om det inte kändes som lite framsteg! Eller är det min önskan om den där normala pållen ;) Hon fick sola ryggen sedan i solen. Skönt. Sedan fick hon faktiskt jobba lite till fast med lillmatte på ryggen. Hon skötte sig aldeles utmärkt då med =)

En ganska händelselös dag alltså. Nu soffläge med tv som sällskap

snälla snälla=)

Måste bara tillägga att jag köpt Caroline af Ugglas cd =) Ska lyssna och fundera ut vad jag tycker. Det är tänkvärda texter...

natti

vår var är du

Jag längtar till våren trots snoreri, nys och kli i ögonen. Har en spruta med dunderkur i på apoteket att hämta. Den gör susen. Men vill ju att den ska verka så länge som möjligt så lite snor, nys och kli får jag stå ut med ett tag till. VÅR KOM FRAM...

Lilla Digger har lurat mig i veckan. Ja, han fixade så jag trodde han var dödens sjuk och Läckeby var nästa! Han höll oss vakna en hel natt genom att krypa upp mellan husse och mig i sängen! Där skulle han minsann ligga och sucka och böka på mig. Han tänkte nog att om han hostade så vaknar nog matte! Tillhör alltså inte vanligheter att han sover i sängen. Oj oj vad trötta vi var på morgonen. Pratade med vet och bestämde oss för att fortsatte han att hosta över dagen måste de kika i halsen. Ingenting på hela dagen! Men sent på kvällen hostar han igen! Attan... Tovigare vovve fick man leta efter så om vi var tvugna att åka till vet så måste här kammas först! Jo då med ledbruten kropp och mycket nöjd hund si så där vid midnatt var jag äntligen klar. Vi sov gott den natten allihop. Sedan var det inget fel på honom! Tror nog att han begrep hur han skulle spela på mitt dåliga samvete. Han behövde lite omvårdnad! Skäms på dig matte ;)

Satt och bölade till Lailas dans på tv. Jag är hopplös men det var så otroligt oskuldsfullt och fyllt av ungdomlig kärlek så man kände sig som en gammal nucka i soffan under filten och i gamla säckiga kläder! Himmel vad göra!...

Jo man åker till pållen och eftersom det faktisk är en ponny så är det ok att bli lite fånig. Att rida ponny känns inte lika allvarligt och vuxet;) det är bra. Ha ha Sedan att det är sjukt mycket alvarligt arbete på pållen spelar ingen roll. En go ridtur i solen gör dagen =)

Tillbaka till verkligheten och min jobbhelg...med allt vad det innebär

Natti



Normalt

Man läker sakta men säkert. Livet går faktiskt vidare fast man inte tror det till att börja med.  Tomhet är ordet...Inte vakna på morgonen och behöva fundera på om vädret är för varmt, för blåsigt, för regnigt. Inte se till att maten serveras så många gånger som möjligt om dagen. Ladda hem 3 säckar Rehab 3 säckar Luzern och glucosamin var fjärde vecka. Omsorg som var vardag och som upplevs som otrolig tomhet när den försvinner efter så många år...
Plötsligt utan att man vet vad som har hänt och när det hände så njuter man av friheten och att ha lite pengar kvar i plånboken och att kunna ha en häst på normala vilkor. Eller normala var väl kanske att ta i ;)

Men hon glöms aldrig.....

Normalt? Vad är det? Jaa det vete sjutton. Är det normalt att en vuxen storbölar över lilla kaninen som nästan var 7 år och skulle vandra vidare.Så in i nordens bölande så jag blev hänvisad bakvägen ut...Är det normalt att röntga kaniner! Ja mina kaniner. De har fria höfter.Hi hi. Är det normalt att medicinera en gammal kanin resten av livet! Det händer bara mig. 

För att inte tala om den lyckliga briarden Digger som hade en såå normal uppväxt med 6 penicilinkurer innan han var 8 månader! Operation av tonsiller efter att jag letat både randiga och prickiga strumpor i bajset under en låång tid. Mystisk hälta i ca 6 mån innan det konstaterades de högsta doser av erlischias som var mätbara.Penicilin igen. Operation av magbrock. Vilket måndagsexemplar va...


Digger utanför favvostället Läckeby


Livet efter ett sådant besök


avslappnad

Hörs och syns Natti



Fia

Ja är det inte det ena så är det det andra. Min älskade Fia blev plötsligt jättegammal! Tappade hull och blev lite hängig. Hon hade tappat kindtänder med början i april, men hade glatt ätit sin "gröt".( ca 14kg massa/dag!) 3kg Krafft Rehab,3kg Luzern, 1kg Betfor olika tillägg + fri tillgång på hö. 

I slutet av April -08 gjorde vi ett ATG-besök tillsammans med Ricky. Där tappade hon tand nr2, som de har kvar=) inte vanligt med så gamla tänder! Fick goda betyg på henne av alla folk på kliniken. Liten kul grej var att Fia levde rövare på kliniken så Ricky trodde minnsann att det var fara på färde! Det slutade med att Fia fick stå INNE i röntgenrummet samtidigt med  Ricky när hon skulle röntgas!

Men den 18 okt satte hon i halsen vid kvällsfodring och ville inte äta något =( Pratade med vet som ville avvakta några dagar. 22 okt kom vet på besök och tyckte inte alls det var något akut med hennes hull, och givetvis en sådan dag börjar Fia pilla i sig lite mat! Tack vare en hage som ej var nerbetad höll hon sig ganska ok i hullet i en vecka. Ons 29 kände jag att nu får det räcka. Fia tacklade av lite i taget. Ringde vet som sa att man kan ju gå ner och titta i halsen (gastroskopi) men jag avböjde. Hon sulle få avsluta utan massa livsuppehållande elende. Vet som har behandlat Fia de sista 25 åren tyckte vi skulle ta helgen på oss för att få ett bra avslut. Det ska inte vara förhastat om det inte behövs tyckte han. Allhelgonna helgen 2008 blev vår sista helg tillsammans...Carmencita blev 38 år, 4 mån och 28 dagar. Nu lipar jag som en barnunge. Lägger in lite kort på min vän att njuta av....



Fia 26/9 -08


Samma morgon. En ögonblicksbild som jag är mycket glad över.


Själens öga


På tur med lillmatte


Sista helgen


Avsked


Jag och Fia sista dagen


Fia blickar mot de evigt gröna ängarna


ATG igen

16 Oktober bar det iväg! Hade gjort upp med vet att jag skulle ta en ridutredning för Eva-Kain Oscarsson och om tvivel fortfarande kvarstår så röntgar vi halskotpelaren. EKO.s ord efter/under ridningen, var oj vilken missförstådd liten häst! Efter en svettig lektion tyckte EKO inte alls att det verkar vara något fel på Ricky=) Felet är alla människor omkring sådana hästar, som har alldeles för bråttom! Ge henne tid att få förtroende för ryttare, hand och bett så löser det sig. Åhh en stor sten föll=) Fick tips och var välkommen att ringa!(seriöst) och blev önskad lycka till med min trevliga ponny. Härligt. Nu bestämde jag mig för att nu är det slutletat efter massa fel! Hem och träna.


Jag, Ricky och Eva-Karin Oscarsson på ATG





Mitt liv i ett nötskal

Japp, då började det roliga jobbet med ricky! November -07. Jag har aldrig suttit på en så lyhörd häst innan, vilket inte bara är till fördel. Eftersom hon inte var balanserad alls blev lyhördheten ett enda virrvarr av olika hjälper! Vinglade hon lite åt höger så kom jag lite efter och då tog hon min vikthjälp åt vänster osv!

En fix idé var att ta sats med huvudet lite åt vänster och kasta det åt höger, ja inte bara huvudet for iväg, utan hela framdelen på henne! Det där med stadig sits blev ett äventyr. För att kunna trava fick jag vackert lägga vikten i baklut och helst ingen kontakt med munnen alls. Då gick det i hundra knyck. Men bara på ett särskilt ställe i skogen! Jag fick överföra traven sakta men säkert till andra platser. Galopp... den gick bara att genomföra som galopp med hopp! Startboxvarianten för att komma iväg och sedan fortsatte hoppen tills man av en händelse fick ner huvudet från stjärnkikarläget till en något mer normal form där det gick att galoppera på en kort stund. Planering gällde, hade hon galopperat kunde hon absolut inte trava sedan. Det gick bara inte! Hoppa älskade hon men man fick hålla i sig. Det var hopp och skutt mot hindren men aldrig svår att stanna.



Tokerier med Victoria


Victoria och Ricky. En kanonträning

Kan ju tillägga att min rygg mådde inte så bra under den här perioden, men jag kom iväg på massage regelbundet så det blev ju en positiv sak av det hela=)


Ricky utvecklas sakta men säkert, men i samma takt hittar hon på nya hyss att arbeta med. Startboxhoppen blev till resningar med hopp! Absolut inte tilllåtet! Då kunde hon frysa till is isället! Helt blockerad, spelade ingen roll vad jag gjorde. Eller, ta sats och dra ner huvudet och sätta iväg i en väldans trav. I traven bara måste hon lägga in ett extra lyft med ett framben så hon tappade takten, eller stampa till ordentligt med ett framben då man också tappar takt. Mycket rädd om munnen och ville inte alls stödja på bettet. Huvudet var överallt utom där det skulle vara. Jag upptäckte en knöl på ca 3x3cm vid tandroten på den tand som är närmast bettet. Ja, men där har vi problemet, tänkte jag. ATG och röntgen.... nähä  inget syntes och ingen ömhet! rekomenderades bettbyte. Penicilin i fall att...Det här var i slutet av Januari-08.

Jag tog hjälp av tränare som blev helt förskräckt över vad jag skaffat för toka. I snälla ord tyckte hon att  jag borde häva köpet, har du röntgat ryggen? det är inte värt besväret att ens försöka få ordning på henne. Jaa, vad tänker man då?  Med Victoria på ryggen gick det mycket lugnare till! Hmm, antingen tänker man lat eller ont. Provade med ryttar byte, jag hade kommit till det stadiet där jag var så beredd på galenskaper så jag dels anpassade min ridning så den skulle passa pållen och dels var irriterad innan jag satt upp. Hade jag tagit mig vatten över huvudet!? Med en tuffare ridning och  en inte lika irriterad ryttare (Madde) blev det något bättre.


 Madde och Ricky

Men funderingar om smärta låg och malde.  Datumet var slutet av April -08. ATG nästa!.. kollade igenom hela pållen. Röntgade rygg, gjorde ridprov,kollade tänder igen och fysioterapeften gick igenom henne. Hel häst men ack så spänd. För att inte tala om hur hennes tandrad såg ut! Aj! så ont hon hade! Tyvärr hade inte den vet som kollade knölen upptäck detta! =( En tand på var sida i underkäken hade dragit sig innåt med påföljd att hon bitit sig både i kinderna och vid tungroten ordentligt. Inte bara vid ridning utan hela tiden! Det var inflamerat! Raspning och massage blev det. Nya tag =)

Lät Madde rida några veckor till för att få bort onda cirklar. Jag var bara "snäll" under den här tiden, godis och pyssel. Massage på hemmaplan blev det också. Hon red för tränare och det gick framåt så jag tog över igen=) Härligt. Både jag och Victoria red för instruktör och det gick sakta framåt. Återbesök på ATG i slutet av Juni och det såg bra ut i munnen. Lite massage till och ridprovet gladde veterinärerna=) Bara att tuta och köra.

Vi kämpade på  ett par månader och kände mig redo för nästa utmaning. Att träna för dressyrtränare några mil bort. Bara det att ta transporten är ju ett kapitel för sig. Ni som känner mig vet ju ;) De som var med och jag som red blev mycket överraskade över hur "bra" Ricky gick! Yuippii det blir nog häst av henne med =) Tränarkommentar: - Jaa du har mycket att göra med den här hästen! Är hon frisk? Japp säger jag . Ryggen är röntgad. Tränaren - Har du röntgat halskotpelaren? Platt fall!!!  Nääe öhh.

Sagt och gjort. Ringer ATG och hör mig för ang detta hemska ord HALSKOTPELARE. Uargh Fattas bara det. Något mer vi kan hitta på när vi ändå är igång!

Vilken tur vi har som har Fia =) Åtminstonde Victoria som hamnade lite i kläm med alla tokerier.


Fia och Victoria -08

Trött nu... fortsättning följer

Ricky. första mötet

Ja, efter "Rosa", som var lite hispig och viftig letade vi efter en lugn, stadig och utbildad ponny/ liten stor häst som Victoria skulle kunna bli lite mer självständig på. Vi ville inte heller åka så väldans långt för att titta. Vi provred tre fyra hästar och hade precis gjort upp en rutt med sju hästar! som var av intresse när jag såg Ricky på "nätet". Det sa  klick =) Jag avfärdade de sju hästarna som var på behagligt åkavstånd och åkte straxt över 30 mil för en ponny!

Mmm jag vet... tokigt. Hon var en klippa i stallet och att lasta och som en virvelvind att rida! Stressad, vinglig, otroligt lyhörd och absolut inte utbildad. Allt som vi inte skulle ha! Mitt leende satt som klistrat men det intressanta var nog min dotters reaktion. Hon vände ryggen till, vilket man tolkde  som att hon inte ville ha denna virrpanna till ponny! Men hennes komentar var att mamma kommer ändå inte köpa henne för hon tänker bara på mig! Ha ha jag tror hon brårs på mig...Hon fick provskritta och vi var sålda =)  Vårat projekt hade bara börjat!


Jag när jag provrider Ricky

mitt leende blir bara större och större =)


trots tokerier! ;)

Ricky var då 5 år. Importerad från Holland via Danmark sedan till Sverige. Har tyvärr ingen stam på henne och hon har en ovanlig färg. Brun/gråshimmel med ett vitare framben, sjuten stjärn, vita fläckar på båda sidor om halsen och en större ljus fläck på sidan av bålen på höger sida! Hon är en maxad D-ponny så vi kan rida henne båda två. Ibland får jag vara tacksam för min ringa längd =) Besiktningen gick som smort och Ricky kom hem till oss 30/10 -07

 

Fia, ja, hon var med än! Fyllda 37 år. Victoria red henne i skog och mark. (Banan visade hon tydligt att nu får det räcka) men i skogen gick det knappast att stanna och de kom i fullt ös med spetsade öron och ett stort leende, förbi mig som var i täten. Till och med att Fia kom hem själv utan ryttare vid ett tillfälle! Hon hade bockat av henne:) nere på ängen. Fniss, skulle man inte kunna låta sin 10åring kunna rida sin 37åriga ponny utan att det händer galenskaper?! men så var hon Tanten, och Victoria med, så de passade i hop. En dag kom hon hem efter en vad som var sagt, skrittrunda och berättade att: Fia var så pigg så hon ville galoppera hem. Och då passade jag(Victoria) på att kicka på så det gick så där fort så att sadeln kändes lös!!! Uarrgh vad säger man då =O

Fler komentarer från Victoria ( Sebbe är inte hästintresserad) när hon var lite yngre, som ju har växt upp med att Fia ska snart dö!

-Åhh vad hon fäller! lika bra hon dör snart =x

Angående pissfläckar vilket alltid har varit förbjudet hos mig. Jag sa att hon slarvat med borsten.

-Men, hon ska ju ändå dö snart!

På en tävling ser honen vit ponny med stora, orangebruna pissfläckar.

- Mamma! den hästen måste vara gammal! Så gul som den är!

Ja, många goa stunder har det blivit med min gammeltant som jag träffade när jag var 12 år och hon 11 år. Då när Ricky kom in vårat liv var mina barn 10 och 13 år och min ponny 37 år! Det är som en saga =)

Förutom att då  Fia har sagt att " Du skall inga andra pållar hava bredvid mig"...




Paus och bildbomb

Redan innan min "mentala paus" som jag kallar det=) kom livet i en annan vändning. Barn! -94 kom Sebastian och det var inga större problem att kombinera sjuk häst i vila med barn! Skämt och sido, jag hade hästskötare som hjälpte mig. Sedan var det ju bara en ponny att ta hand om, och med en trogen skötare till Fia, som varit oumbärlig och ställt upp i vått och torrt var det inga konstigheter alls. -97 kom Victoria, och aldrig hade jag väl trott att min ponny skulle finnas till mina barn!


Carmencita  och Victoria år 2000. 


Sebastian och Carmencita år 2000, kalas=)


Fia och Victoria 2002


Fia -05. 35 år! Det magiska 34de året var överlevt!


Sebbe och Fia -06



Victoria och Fia -07. 37år!


Vid samma tillfälle som ovan.


Fia och Victoria solar -07

Det blev en bildbomb=)

Pausen blev inte utan häst som ni säkert förstått redan! Slutpausat fick det vara efter nästan tio år med bara Fia.

Tog dessa foderhästar(han som bröt benet och araben) -05, Vackra Eve of Eden eller "rosa"som vi kallade henne(hon med kissing spines) -06

Eve of Eden (Rosa) -06


Victoria och Rosa -07

och sedan min tokiga ponny Ricky -07. Där är jag nu, med ett projekt!=)


Ricky och Victoria med Fia och kusinen Malin -08

Återkommer med mer om mitt pålleliv =)

RSS 2.0